Gode svar som giver tryghed

Hvor kan jeg læse mere om gældende regler for behandlingsgaranti?

www.borger.dk kan du finde aktuelle informationer.

 

 

Hvor almindelig er søvnproblemer?

Det er ganske almindeligt at perioder i livet med søvnproblemer fx i forbindelse med bekymringer i relation til studier, arbejde, helbred, økonomi og parforhold, denne type søvnproblemer går som regel over når man har fået en løsning på udfordringerne.

Man anslår at ca. 10 – 15% af befolkningen lider af alvorlige og langvarige søvnproblemer, og noget typer på at det oftere rammer kvinder end mænd.

 

 

Jeg oplever tørhed i næsen i forbindelse med CPAP-behandling, skal jeg have en fugter?:

Det er ganske normalt at opleve tørhed i næsen ved opstart af CPAP-behandling på grund udtørring som følge af flow af luft i næsen. Du skal skylle med saltvand morgen og aften. Sådan gør du: Opløs 9g salt i 1 l kogt vand, hæld det i en lille vandforstøver og pust 5 pust 5 gange i hvert næsebor. Fugter kan komme på tale ved specielle sygdomme eller ved komplikation til forbindelse med fx stråleterapi i hoved/hals-regionen eller lignende. I øvrigt er der ingen bivirkninger ved brug af CPAP fraset ovenstående og evt. tendens til luft i maven (sjældent).

 

 

 

Kan sovemedicin løse mine søvnproblemer?

Hvis man har søvnproblemer kan det naturligvis være nærliggende at løse problemet ved at tage sovemedicin, sovepiller eller slumringspiller (under ét kaldet hypnotika). Hypnotika kan bruges, når manglen på søvn går ud over det daglige virke, men
midlerne er kun beregnet til brug i kortere perioder! Langvarig behandling af søvnløshed skal løses ved at sætte ind mod det bagvedliggende problem, da langvarig brug af hypnotika kan skabe afhængighed.

Hypnotika fremkalder en tilstand, der minder om normal søvn, men søvnen er forskellig fra normal søvn ved, at man ikke kan vækkes hurtigt igen. Man bliver nemlig først helt vågen, når stoffet er kommet ud af kroppen igen. I meget store doser kan nogle hypnotika medføre døden, fordi vejrtrækningen lammes.

 

 

Kan alkohol og tobak påvirke min søvn?

Vi oplever ofte, at patienter i årevis har drukket og røget og derfor ikke forbinder dette med deres søvnproblemer, men faktisk har det ofte en stor negativ indvirkning på søvnen. I mange tilfælde kan en psykolog hjælpe med alkohol/tobak-problemet og dermed afhjælpe det afledte søvnproblem.  

 

Mit CPAP apparat er i stykker og det er under 2 år gammelt hvad gør jeg?

Du skal kontakte Philips på tlf.: 39771700.

Hvis din maske og eller slange er over 1 år og er defekt skal du kontakte os eller Philips

 

Hvornår skal jeg til kontrol?

Du skal ses en gang om året til årskontrollen hvor dit SD kort bliver aflæst og du får ny maske mm.

Hvis du ikke har en tid skal du kontakte os på 48170500.

 

Luften i masken er kold

Du har måske sat apparatet i vindueskarmen med åbent vindue – flyt apparatet til et natbord læg eventuelt slangen under dynen.

Kan en operation hjælpe

I langt de fleste tilfælde kan en almindelig snorke operation ikke hjælpe, og vi fraråder oftest en snorkeoperation.

Du kan have en skæv næseskillevæg eller store mandler, her kan en operation evt, komme på tale.

 

Findes der andre ting der kan hjælpe end CPAP behandling?

Ved  snorken, uden svær apnø, kan man forsøge med en snorkeskinne.

Har man en overvægt, vil det klart hjælpe  med et vægttab.

Næseskylninger med saltvand afhjælper.