Lysterapi giver nogle en forbedret livskvalitet

Lys regulerer vores indre biologiske ur, der styrer kroppens døgnrytme. Om aften øges Melatonin-niveauet og forbereder således kroppen på søvn. Om morgen stimulerer lyset kroppens udskillelse af Kortisol , der gør os vågne og friske. Det optimale er en døgnrytme, som er synkron med vores søvn/vågen-rytme, derfor kan dårlig søvn, skæv døgnrytme og vintermørke have alvorlige konsekvenser for vores helbred, energi, koncentrationsbesvær, humør og produktivitet.

 

Behandling af søvnlidelser og vinterdepressioner med lysterapi er en relativt ny behandlingsform. Ny viden tyder på, at søvnproblemer, der skyldes døgnrytmeproblem er hyppigere end tidligere antaget. Dette problem ser specielt ud til at være almindeligt hos ældre, som har det med at vågne tidligt om morgenen. Her vil lysbehandling muligvis kunne forlænge søvnen med 1 – 2 timer. Også yngre mennesker kan også lide af døgnrytmeforstyrrelser, men de vil typisk have problemer med at falde i søvn før klokken 2 om natten, og er desuden umulige at hive ud af sengen om morgenen.

 

 

Ved lysterapibehandling sidder patienten foran et særligt lysapparater, som giver lys med typisk ca. 10.000 lux (lux er måleenheden for lysstyrke). Behandlingstiden er typisk ca. 0,5 – 1 time af gangen. Er du i tvivl om du får lys nok, kan vi hjælpe dig med at måle dette.

 

Vi samarbejder med VEETO, som tilbyder undersøgelse for om evt. lysmangel kan have indflydelse på søvnkvaliteten. Ud fra målinger kan man iværksætte behandling med lysterapi. Udstyret kan købes på klinikken. VEETO kan kontaktes på: info@veeto.dk.